Många försäkringsförmedlarföretag får ersättning även när ingen rådgivning ges. Samtidigt står flyttersättningar för en stor del av intäkterna, ofta i form av provisioner, och den rörliga ersättningen till rådgivare överstiger i vissa fall den fasta lönen. Det visar en ny analys som Finansinspektionen har gjort.
FI har analyserat ersättningar och intressekonflikter hos försäkringsförmedlare som distribuerar sparförsäkringar, i en kartläggning som omfattar kapitalförsäkringar och pensionsförsäkringar (både privatägd och tjänstepension). Analysen gäller förmedlade affärer inom individuell tjänstepension, och omfattar alltså inte kollektivavtalad tjänstepension – vilket innebär att den rör en mindre del av den totala marknaden. Analysen omfattar 278 försäkringsförmedlarföretag som har varit verksamma under åren 2021–2023.
För omkring hälften av de sparförsäkringar som omfattas av analysen kan ersättning som lämnats till försäkringsförmedlare inte kopplas till någon rådgivning under det aktuella året. Det förekommer också att förmedlarföretag tar emot ersättningar som inte kan knytas till någon enskild kund.
– Intressekonflikter riskerar att urholka konsumenternas förtroende för försäkringsbranschen. Om kunder upplever att förmedlare agerar utifrån egen vinning snarare än deras behov, minskar tilliten. Det måste branschen ta på största allvar – för utan förtroende fungerar inte marknaden som den ska, säger Daniel Barr, generaldirektör för FI.
Analysen visar att flytt av försäkringar är en viktig intäktskälla för försäkringsförmedlare. Det är vanligt förekommande att försäkringsföretagen betalar ut ersättningar till förmedlarföretagen i form av höga engångsbelopp. Många försäkringsförmedlare rekommenderar vid flytt av försäkring dessutom bara ett försäkringsföretag.
– Att höga engångsersättningar kan vara skälet till att konsumenter får råd om att flytta sin pension är allvarligt. Resultatet av analysen väcker frågor om vems intresse som egentligen står i centrum, kundens eller förmedlarens, säger Daniel Barr.
Kartläggningen visar även att anställda försäkringsförmedlare ofta har rörlig, prestationsbaserad ersättning, där den rörliga ersättningen till rådgivaren i vissa fall är högre än rådgivarens fasta lön.
Analysen tyder på att det finns goda skäl att fortsatt följa marknaden noggrant. Frågor om intressekonflikter och ersättningsmodeller är fortsatt prioriterade i FI:s konsumentskyddsarbete. FI kan därför komma att följa upp hur enskilda företag som bedriver försäkringsdistribution hanterar intressekonflikter, antingen inom ramen för den löpande tillsynen eller genom särskilda undersökningar.
En fördjupad analys syftar till att öka FI:s förståelse för ett visst ämne. Syftet är inte att bedöma hur enskilda företag följer olika regler och analysen ligger inte till grund för beslut om sanktioner eller ingripanden.