Finansinspektionen tillstyrker förslagen i promemorian.
Finansinspektionen begränsar sitt yttrande till de delar av betänkandet som bedöms ha betydelse för myndighetens uppdrag.
Det behövs en bättre förståelse för vilka grupper som har behov av kontanter och vilken roll kontanter kan spela i kris och krig för att kunna bedöma hur kontanternas fortsatta ställning i samhället bör se ut. Det skriver Finansinspektionen i sitt remissvar på kontantutredningens förslag. FI för också fram att förslagen behöver vägas mot de risker för penningtvätt som de kan medföra.
Finansinspektionen tillstyrker förslagen i regeringens promemoria, men lämnar en synpunkt rörande förslaget till ändring i förordningen (2024:1167) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om marknader för kryptotillgångar.
FI välkomnar förslaget om att göra det straffbart att bedriva finansiell verksamhet utan det tillstånd eller den registrering som krävs. FI anser dock att kriminaliseringen bör begränsas till verksamhet som gäller valutaväxling, betaltjänster eller kryptotillgångar. Det förekommer att dessa verksamheter bedrivs i kriminella syften, vilket motiverar en lagändring.
FI tillstyrker, utifrån de utgångspunkter som myndigheten har att beakta, i huvudsak de förslag som utredningen lämnar. Vi lämnar dock förslag på justeringar och kompletteringar, samt kommentarer på förslagen i betänkandet.
FI ställer sig positiv till förbättrade möjligheter för myndigheter att utbyta information med varandra, men anser att det krävs en djupare analys i flera avseenden. Vi kan därför inte tillstyrka förslaget i dess nuvarande form.
FI välkomnar förslagen om att införa en straffsanktionerad anmälnings- och redovisningsskyldighet av kontanta medel vid gränsen mot andra EU-länder, samt att ge Tullverket befogenheter att kontrollera in- och utförseln av sådana medel.
FI tillstyrker i stort Finansdepartementets förslag till en förordning om en samordningsfunktion för åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, men har synpunkter på utformningen av vissa delar.
Finansinspektionen tillstyrker förslagen i slutbetänkandet från utredningen om säker och tillgänglig digital identitet (SOU 2024:45).