Nyheter Försäkring

Här listar vi nyheter som handlar om försäkringsområdet.

2023

Företagen behöver stärka sitt säkerhetsskyddsarbete

Det försämrade säkerhetspolitiska läget ökar risken för att svenska intressen utsätts för olika angrepp. Flera finansiella företag arbetar i dag med säkerhetsskydd i sin verksamhet, men de behöver stärka arbetet ytterligare. Det visar en analys som Finansinspektionen har gjort.

Eiopa bjuder in till öppet samråd om grönmålning

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa) bjuder in till ett offentligt samråd om förslag till yttrande om hållbara påståenden och grönmålning.

FI undersöker Garantum Wealth Management PB

FI ska undersöka hur Garantum Wealth Management PB säkerställer att de tar tillvara konsumenters intressen när de erbjuder försäkringsförmedling och särskilt placering av finansiella instrument inom ramen av ett försäkringsskal.

Nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd

Finansinspektionens (FI) styrelse beslutade den 12 december om nya föreskrifter och allmänna råd om valutaväxling och annan finansiell verksamhet. Beslut har också fattats om ändringar i FI:s föreskrifter om positionslimiter, försäkringsrörelse och tillsynsrapportering för försäkringsrörelse. Samtliga regler börjar gälla den 1 januari 2024.

Remissvar: Bolag och brott – några åtgärder mot oseriösa företag

Finansinspektionen har bara lagtekniska synpunkter utifrån de utgångspunkter som vi har att beakta.

Nya rutiner för rapportering om penningtvätt

Från 1 januari 2024 är det nya rutiner som gäller för den periodiska rapporteringen för penningtvätt.

FI-tillsyn 28: Vinstutdelande sakförsäkringsbolag ger ofta lägre ersättning

Hur använder försäkringsbolagen de premier konsumenter betalar? Den saken har Finansinspektionen (FI) analyserat och kommit fram till att det är stora skillnader, både mellan olika typer av försäkringsbolag och olika slags försäkringar. Vi konstaterar bland annat att konsumenterna generellt sett får lägre ersättning för sin premie hos vinstutdelande försäkringsbolag än hos de ömsesidiga.

Gör skillnad med hållbara ekonomiska val

Det blir allt viktigare för konsumenter att bidra till en mer hållbar ekonomi när man fattar beslut om sparande och investeringar. Men även när det gäller lån och försäkringar kan du som konsument göra hållbara val i din privatekonomi. Finansinspektionen har utifrån ett faktablad från EU tagit fram en film om hur du kan bidra.

Påminnelse: Ny rapportering i Fidac

Från och med referensdatum 2023-12-31 ska viss rapportering flytta från systemet Periodisk inrapportering till FI:s nya rapporteringssystem Fidac.