Nyheter om hållbarhet

2022

Ny förordning om hållbarhetsrelaterad information från kreditinstitut

2022-12-22 | Hållbarhet Nyheter Bank

Den 8 januari 2023 träder en ny förordning i kraft som reglerar hur vissa kreditinstitut ska lämna hållbarhetsrelaterad information i sina Pelare 3-rapporter.

EU-kommissionen publicerar frågor och svar om taxonomiförordningen

2022-12-22 | Hållbarhet Nyheter

EU-kommissionen har publicerat två utkast till frågor och svar om den delegerade förordningen (EU) 2021/2178 om upplysningar enligt taxonomin i hållbarhetsrapporter och den delegerade förordningen (EU) 2021/2139 om tekniska granskningskriterier för begränsning och anpassning till klimatförändringar.

FI kartlägger hur försäkrings- och tjänstepensionsföretagen integrerar hållbarhet i företagsstyrningen

För att kunna bedöma hur försäkrings- och tjänstepensionsföretagen integrerar hållbarhet i företagsstyrningen kommer FI att skicka ut en enkät till företagen i början av 2023. Enkäten följer upp delar av den enkät som skickades 2020. Genom att delvis ställa motsvarande frågor kan FI även följa hur företagens arbete har utvecklats.

Tjänstepensionsföretag har väsentlig exponering mot omställningsrisker visar nytt europeiskt stresstest

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa) har publicerat resultaten av årets stresstest av europeiska tjänstepensionsföretag. Resultaten tyder på att tjänstepensionsföretagen har betydande exponeringar mot omställningsrisker.

Ny film: FI-forum om hållbarhetsredovisning

2022-12-15 | Hållbarhet Nyheter

Nu finns en film från det FI-forum om hållbarhetsredovisning som hölls den 5 december.

Hur redovisar försäkrings- och tjänstepensionsföretag hållbarhetsinformation?

Hur jobbar försäkrings- och tjänstepensionsföretag som erbjuder sparandeförsäkringar med hållbarhetsrelaterade upplysningar på sina webbplatser och i sin förköpsinformation? Det har FI kartlagt och slutsatsen är att företagen hanterar upplysningskraven på olika sätt och att informationen i flera fall kan bli tydligare och mer konkret.

Så ska FI arbeta strategiskt för att motverka grönmålning

Finansinspektionen kommer att motverka grönmålning i den finansiella sektorn genom både förebyggande insatser och tillsynsaktiviteter. Hur strategin för detta ser ut beskriver vi i dag i en ny rapport till regeringen.

Finansinspektionens strategi för att motverka grönmålning

FI:s strategi för att motverka grönmålning i den finansiella sektorn syftar till att värna förtroendet för hållbara investeringar och en hållbar finansmarknad.

Färdplan för en hållbar finansmarknad

FI har en naturlig roll i arbetet med hållbar finans. Sedan 2019 omfattar FI:s övergripande uppdrag också ett ansvar om att arbeta för att det finansiella systemet bidrar till en hållbar utveckling. FI är därtill ansvarig tillsynsmyndighet för en rad nya regelverk inom hållbar finans, som följer av EU:s ambitiösa hållbarhetsagenda.

Esma vill ha synpunkter på ESG- och hållbarhetsrelaterade termer i fondnamn

2022-12-06 | Hållbarhet Nyheter

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har publicerat en samrådsskrift gällande användningen av ESG- och hållbarhetsrelaterade termer i fondnamn. Esma uppmanar relevanta intressenter att lämna synpunkter.