FI undersöker Avida Finans

FI ska undersöka om Avida Finans har bedömt enskilda konsumenters återbetalningsförmåga, det vill säga säkerställt att varje enskild konsument kan upprätthålla en rimlig levnadsstandard även efter att en kredit har beviljats. FI granskar även om eventuella brister är systematiska och om särskilda brister föreligger när kreditförmedlare använts.

Startdatum: 2024-10-10

Vilket elle vilka företag under tillsyn ska vi undersöka?

Avida Finans AB

Varför gör vi denna undersökning?

FI är sedan januari 2023 tillsynsansvarig myndighet för tillsynen över kreditprövningar för samtliga institut, inklusive konsumentkreditinstitut, som erbjuder och lämnar krediter till konsumenter. Sedan den 1 september 2023 omfattas samtliga institut som lämnar krediter till konsumenter av FI:s allmänna råd om krediter i konsumentförhållanden.

Sedan hösten 2023 har vi startat undersökningar av fem bolag som har tillstånd enligt lagen (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter (LVK). Det finns dock ett antal bolag som är kreditmarknadsbolag (KMB) som också erbjuder krediter till höga räntor till konsumenter som har svårt att få kredit. För att upprätthålla ett högt konsumentskydd och för att fullfölja en aktiv tillsyn är det viktigt att inleda undersökningar även mot dessa bolag. Stora LVK-bolag och små KMB-bolag som ger ut konsumentkrediter liknar i flera avseenden varandra, bland annat vad gäller vilka produkter som marknadsförs och vilka konsumentgrupper man vänder sig till.