Sveriges fyra storbanker systemviktiga institut

FI har beslutat att följa Europeiska bankmyndighetens, Ebas, riktlinjer om hur övriga systemviktiga institut (O-SII) ska identifieras och vilket kapitalbuffertkrav de bör påföras. Finansinspektionen avser att följa riktlinjerna i sin helhet och har meddelat detta till Eba.

I korthet är resultatet av FI:s bedömning för 2015:

  • De fyra företagsgrupperna Nordea, Svenska Handelsbanken, Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) och Swedbank identifieras som övriga systemviktiga institut.
  • Kapitalbuffertkravet som följer av identifieringen av O–SII och som består av kärnprimärkapital ska vara 2 procent på gruppnivå.

Det extra kapitalbuffertkravet med anledning av identifieringen såsom O–SII innebär inte någon höjning av det totala kapitalkravet för de fyra storbankerna. De omfattas i dag av ett systemriskbuffertkrav på 3 procentenheter och buffertkravet som följer av identifieringen av O–SII ska inte tillkomma utöver detta krav på systemriskbuffert.

FI kommer att identifiera O–SII varje år, vilket innebär att det resultat som FI presenterar i denna promemoria kan komma att förändras beroende på framtida utfall. FII konstaterar dock att den bank som för närvarande är den femte mest systemviktiga, enligt Ebas beräkningsmetod, ligger långt under den gräns för systemviktighet som gäller här.

Krav på O-SII-buffert ska träda i kraft den 1 januari 2016 för de företag som har identifierats under år 2015.