FI har beslutat om ändringar i åtta föreskrifter

Finansinspektionen har beslutat om ändringar i flera föreskrifter. Huvuddelen av ändringarna görs för att se till att även så kallade mycket stora värdepappersbolag omfattas av dem.

Skälet till ändringarna är att mycket stora värdepappersbolag i stor utsträckning ska tillämpa de kapitaltäckningsregler som gäller för kreditinstitut, enligt ändringar i EU:s tillsynsförordning och i kapitaltäckningsdirektiv. Sedan april 2022 finns det också svenska lagbestämmelser som gäller för mycket stora värdepappersbolag. I nuläget finns det dock inte några sådana värdepappersbolag i Sverige.

Utöver detta ändras Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2014:14) om rapportering av kvartals- och årsbokslutsuppgifter och Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:4) om rapportering av ränterisk i övrig verksamhet. Ändringarna innebär att företagen ska redovisa sin rapportering i kronor. Dessutom tas uppgiften om räkenskapsår bort i föreskrifterna om rapportering av kvartals- och årsbokslutsuppgifter, eftersom den redan finns i Finansinspektionens institutregister.

Ändringarna träder i kraft den 8 mars 2023.