Just nu planerar många svenskar sin sommarsemester. Om du ska resa utomlands kan många frågor bli aktuella; ska du teckna en reseförsäkring, borde du växla pengar innan resan och hur ska pengarna räcka? FI har tagit fram tre tips som är bra att tänka på inför en utlandsresa.
– Det är viktigt att ha koll på sin ekonomi och sina försäkringar inför en resa. På så sätt kan du undvika otrevliga överraskningar både under och efter resan, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.
När du åker utomlands är det viktigt att vara försäkrad. Genom att ta reda på vad du har för försäkringar innan du bokar resan ser du till att du får rätt skydd samtidigt som du kan undvika att betala för försäkringar som du inte behöver.
I alla hemförsäkringar ingår ett reseskydd som täcker kostnader för om du till exempel skulle bli akut sjuk. Skyddet gäller oftast i 45 dagar, hos vissa försäkringsbolag är det något längre. Om du har en större hemförsäkring eller lägger till ett utökat reseskydd i din hemförsäkring har du ett mer omfattande skydd och du kan få ersättning även vid händelser som är mindre akuta.
Med vissa bankkort får du även ett avbeställningsskydd när du bokar resan. Det ingår också i mer omfattande hemförsäkringar. Det betyder att de försäkringar som kan erbjudas av till exempel ett resebolag i samband med att du bokar en resa kan vara överflödiga. Gå därför igenom dina försäkringar noga inför att du bokar din resa.
Tänk till innan du betalar utomlands för att undvika onödiga kostnader. Hur du ska göra för att komma billigast undan ser olika ut och beror till exempel på ditt korts uttagsavgifter och banken eller växlingskontorets valutaväxlingspåslag.
Generellt så är det oftast billigast att betala med kort och välja att bli debiterad i den utländska valutan. Då är det din bank som bestämmer växlingskursen och inte betalningsmottagarens betaltjänstleverantör. Ju lägre valutaväxlingsavgift du har på ditt kort, desto billigare blir det att betala i utländsk valuta. Det är alltid bra att ha lite kontanter också. Då är det oftast billigast att ta ut pengar i en uttagsautomat på semesterorten, i stället för att växla på ett växlingskontor.
För att du ska kunna njuta av din semester till fullo kan det vara skönt att få ordning på semesterbudgeten i god tid. Skissa på kostnaderna för din semester och ta gärna i för att ha lite extra att röra dig med. Om din budget inte går ihop kan en lösning vara att gå igenom dina fasta kostnader och se om det finns pengar att spara genom att minska dem. Kan du till exempel förhandla din bolåneränta eller byta elavtal, och på så sätt få loss pengar till semesterkassan? Undvik att ta ett lån för att få din semesterbudget att gå ihop – det innebär att din resa kommer att betydligt dyrare än om du kunnat betala för den direkt.