Nyheter om hållbarhet

2021

EU-kommissionen publicerar svar på frågor om taxonomiförordningen

EU-kommissionen har publicerat frågor och svar om hur stora företag ska redovisa hållbarhetsupplysningar för investerare och andra intressenter enligt artikel 8 i EU:s taxonomiförordning.

Erik Thedéen: Kryptotillgångar i dag och i framtiden

”I grund och botten handlar detta om energieffektivisering. Energi är en bristvara och därför lägger samhället stora resurser på att effektivisera energianvändningen inom alla sektorer. Samma diskussion måste vi kunna ha om kryptotillgångar.”

Två förordningar kompletterar EU:s taxonomiförordning

EU-kommissionen har beslutat om två delegerade förordningar som kompletterar EU:s taxonomiförordning. Förordningarna utgör de första stegen i tillämpningen av EU:s taxonomi, det vill säga det regelverk som styr hur företag och finansmarknadsaktörer ska redovisa hållbarhetsupplysningar för investerare och andra intressenter.

Iosco förtydligar behoven av bättre värderingstjänster för hållbarhet

Internationella organisationen för värdepapperstillsyn (Iosco) har tagit fram rekommendationer som ska förbättra kvaliteten på värderingstjänster för hållbarhet. Rekommendationerna presenteras i en rapport som publiceras i dag.

Kryptotillgångar hotar klimatomställningen – energikrävande utvinning bör förbjudas

Det vanligaste sättet att producera kryptotillgångar kräver enorma mängder el och genererar stora koldioxidutsläpp. Kryptoproducenter vill därför använda förnybar energi och söker sig bland annat till Norden. Det hotar Sveriges möjligheter att nå Parisavtalets mål eftersom energin behövs för klimatomställning av våra samhällsviktiga verksamheter. Ett förbud behövs mot utvinning av kryptotillgångar som använder mycket energi. Det skriver Finansinspektionens och Naturvårdsverkets generaldirektörer i dag på DN Debatt.

Esma publicerar fokusområden för tillsynen över börsföretagens finansiella rapportering

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, har pekat ut vilka områden som ska prioriteras när tillsynsmyndigheterna i EU granskar börsföretagens finansiella rapportering för räkenskapsåret 2021.

FI och Riksbanken: Fortsatt fokus på arbetet med klimatrelaterade finansiella risker

I samband med COP 26 publicerar The Network of Central Banks and Supervisors for Greening the Financial System (NGFS), det globala nätverket för centralbanker och finansiella tillsynsmyndigheter, sin programförklaring ”Glasgow declaration”.

Erik Thedéen på COP26: "Global standard för hållbarhetsredovisning inom räckhåll"

Den internationella redovisningsorganisationen IFRS Foundation har i dag tillkännagivit att organisationen etablerar en separat styrelse med fokus på hållbarhetsredovisning. Samtidigt har ett genomarbetat utkast till redovisningsstandard publicerats.

Iosco lanserar verktyg för att minska grönmålning

Internationella organisationen för värdepapperstillsyn (Iosco) har tagit fram rekommendationer om kapitalförvaltning för att minska risken för grönmålning. Rekommendationerna presenteras i en rapport som Iosco publicerar i dag.