Privatekonomisk utbildning

FI arbetar med finansiell folkbildning. De projekt vi driver omfattar informations- och utbildningsinsatser för varierande målgrupper, i olika åldrar och livssituationer.

FI samverkar med bland andra Riksbanken, Konsumentverket, Kronofogden, Konsumenternas Bank- och finansbyrå samt Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Lär dig mer om privatekonomi

På Gilla din ekonomi hittar du som konsument kostnadsfri oberoende fakta och information som är framtaget för att hjälpa dig att navigera bättre i din privatekonomi.

gilladinekonomi.se

I FI:s konsumentrum hittar du som konsument tips och information om allt från lån, försäkringar och olika sparformer till hur man ska tänka för att undvika att bli lurad.

fi.se/konsumentrummet

FI samverkar i följande informations- och utbildningsinsatser:

  • Grundskolan – Pengalabbet: webbspel för mellanstadiet om vardagsekonomi och Svinnrik: utbildningsmaterial om matsvinn och privatekonomi för hem-och konsumentkunskapen på högstadiet
  • Gymnasiet – Koll på cashen, utbildningsmaterial om privatekonomi
  • Högskolan – Pensionskunskap för personalvetar- och ekonomistudenter
  • Föräldrar – Ditt barn & dina pengar är en föräldraguide om pengar
  • Yrkesverksamma – Trygga din ekonomiska framtid, privatekonomi för yrkesverksamma
  • Seniorer – Tryggare ekonomi på äldre dar, privatekonomi för pensionärer
  • Nyanlända: Ny i Sverige – Kurs för personer som jobbar med asylsökande och de som har kommit till Sverige enligt massflyktdirektivet, SFI-ekonomi: privatekonomi för SFI-undervisning (svenska för invandrare) och En enkel kurs i finans en öppen webbkurs i ekonomi för utlandsfödda
  • Internationella samarbeten – FI är nationell samordnare för temaveckorna Money Week och World Investor Week.

Samarbete med Nationella nätverket för finansiell folkbildning

  Nationella nätverket för finansiell folkbildning är ett landsomfattande nätverk för utbildningsinsatser inom privatekonomi. Nätverket består av myndigheter, organisationer och finansiella företag. Nätverkets syfte är öka kunskapsspridningen i privatekonomi genom olika informations- och utbildningsinsatser och därigenom höja den allmänna förståelsen inom ämnet. Det sker i huvudsak genom utbildningsinsatser under varumärket Gilla din ekonomi där nätverket utbildar utbildare som kan sprida kunskapen vidare. Deltagarna förväntas i sin tur utbilda eller informera andra, så att kunskaperna sprids.

FI är aktiv medlem i Nationella nätverket för finansiell folkbildning och deltar i nätverkets programråd. FI ansvarar också för nätverkets kansli, kommunikation och samordning. Gilla din ekonomi är det varumärke nätverket använder för gemensamma utbildningssatsningar.

FI är aktiv medlem i Nationella nätverket för finansiell folkbildning och deltar i nätverkets programråd. FI ansvarar också för nätverkets kansli, kommunikation och samordning. Gilla din ekonomi är det varumärke nätverket använder för gemensamma utbildningssatsningar.

www.gilladinekonomi.se 

Vanda Brandt
Projektledare

Niklas Uppenberg
Projektledare

Amanda Westerström
Projektledare

2024

FI föreslår att kravet på direktbetalning online ska omfatta alla e-handlare

Kravet på att direktbetalning ska vara förstahandsalternativet när man handlar på nätet bör utvidgas till att gälla för alla företag, och inte bara när betaltjänsteleverantörer står för betallösningen, så som bestämmelserna ser ut i dag. Det föreslår FI i en hemställan till regeringen.

FI sätter ljuset på investeringsbedrägerier i en riktad informationsinsats

Varje år luras tusentals svenskar in i investeringsbedrägerier. Och i år varnar FI för fler bluff-företag än någonsin tidigare. Just nu utnyttjar bedragare att många har det ekonomiskt tufft, men även konsumenters hopp och tro om att det går att tjäna mycket pengar genom snabba och enkla investeringar. FI vill göra konsumenter uppmärksamma på detta genom en informationsinsats.

Ny film: FI-forum om civil beredskap

Nu finns en film från det FI-forum som hölls den 3 december om civil beredskap.

Konsumentskydd i fokus under rundabordssamtal om flytt av tjänstepension

Den 25 november genomförde FI ett rundabordssamtal med branschaktörer, om hur konsumentens behov kan sättas först i samband med flytt av tjänstepension.

Många skjuter upp betalningar under Black week och i julhandeln

2024-11-26 | Låna Konsument Nyheter

Allt fler köper allt mer på faktura. Under 2023 omsatte hushållens fakturaköp 100 miljarder kronor. Mot slutet av året, i samband med att handeln erbjuder olika reor, är fakturaköp särskilt populärt som betalningsmetod. Men om du väljer att skjuta upp betalningen är det viktigt att veta att du har pengar när fakturan kommer.

Stora skillnader i fondavgifter – hur mycket betalar du för ditt sparande?

2024-11-18 | Konsument Fond Nyheter

Fonder är en populär sparform och svenskars fondsparande är rekordstort. Men vilka avgifter du betalar för dina fonder har stor påverkan på hur ditt sparande kan utvecklas över tid. För att öka prismedvetenheten hos konsumenter publicerar FI varje kvartal medianavgiften för några populära fondkategorier.

Varning för BT-Norden, Handelsrummet, Lloyd Markets och Swisscoinco/Online windows llc company

FI varnar för BT-Norden, Handelsrummet, Lloyd Markets och Swisscoinco/Online windows llc company som erbjuder finansiella tjänster utan tillstånd att driva värdepappersrörelse eller annan finansiell verksamhet.

Bankernas marginaler på bolån fortsätter att öka

2024-11-12 | Låna Bolån Nyheter

Bankernas bruttomarginal för bolån med rörlig ränta ökade ytterligare under det tredje kvartalet 2024. FI uppmanar konsumenter att jämföra erbjudanden från olika banker för att få bättre villkor på sina lån.

FI samlar branschen till samtal om flytt av tjänstepension

Fler och fler konsumenter flyttar sin tjänstepension mellan olika försäkrings- och tjänstepensionsföretag. Den 25 november genomför FI ett rundabordssamtal med branschaktörer om hur konsumentens behov kan sättas i centrum vid flytt av tjänstepension.

Fem tips för din föräldraekonomi

2024-09-26 | Låna Betala Försäkra

Att bli förälder innebär för de flesta en förändrad ekonomi. Inkomsterna kan minska medan familjens kostnader ökar. Föräldrar känner sig också i större utsträckning osäkra på sina kunskaper när det gäller privatekonomi jämfört med personer utan barn i hushållet. Men det finns saker som du som förälder eller blivande förälder kan göra för att rusta dig och din ekonomi.