Nyheter Marknad

Här listar vi nyheter som handlar om området Marknad.

2023

Förslag om förlängning av undantag på marginalsäkerheter för aktieoptioner

2023-12-22 | Eiopa Esma EBA

Förslag om förlängning av undantag för aktieoptioner i fråga om krav på marginalsäkerheter enligt Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) nr 648/2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (Emir)

Esma om europeiska långsiktiga investeringsfonder

2023-12-22 | Esma Nyheter Marknad

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har publicerat en slutlig rapport med utkast på tekniska standarder för tillsyn (RTS) för europeiska långsiktiga investeringsfonder (Eltifs).

Företagen behöver stärka sitt säkerhetsskyddsarbete

Det försämrade säkerhetspolitiska läget ökar risken för att svenska intressen utsätts för olika angrepp. Flera finansiella företag arbetar i dag med säkerhetsskydd i sin verksamhet, men de behöver stärka arbetet ytterligare. Det visar en analys som Finansinspektionen har gjort.

FI har avslutat utredning av Klaria Pharma Holding

FI har undersökt om Klaria Pharma Holding AB har överträtt EU:s marknadsmissbruksförordning (Mar) vid hantering och offentliggörande av insiderinformation. Undersökningen resulterade i en sanktion.

Klaria Pharma Holding får sanktionsavgift för överträdelser av Mar

Klaria Pharma Holding AB ska betala en sanktionsavgift på 375 000 kronor för att ha överträtt bestämmelser i EU:s marknadsmissbruksförordning (Mar).

Förslag på riktlinjer för tillsyn över börsföretagens hållbarhetsinformation

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har publicerat ett förslag på riktlinjer för tillsyn över börsföretagens hållbarhetsinformation.

Esma publicerar ett uttalande om ESG- och hållbarhetsrelaterade begrepp i fondnamn

2023-12-14 | Hållbarhet Esma Nyheter

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har publicerat ett offentligt uttalande med en uppdatering om konsultationen om riktlinjer gällande användningen av ESG- och hållbarhetsrelaterade begrepp i fondnamn.

FI-analys nr 42: Skillnader mellan kvinnors och mäns beteende på börsen

Redan vid tre års ålder börjar vuxna spara mer ofta i aktier till pojkar än till flickor. Dessa skillnader växer sen över tid och bidrar till en ojämställd aktiemarknad. Det visar en ny analys från Finansinspektionen (FI) som undersöker skillnader i kvinnor och mäns investeringsbeteende på börsen.

Nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd

Finansinspektionens (FI) styrelse beslutade den 12 december om nya föreskrifter och allmänna råd om valutaväxling och annan finansiell verksamhet. Beslut har också fattats om ändringar i FI:s föreskrifter om positionslimiter, försäkringsrörelse och tillsynsrapportering för försäkringsrörelse. Samtliga regler börjar gälla den 1 januari 2024.

Uppdaterade valideringsregler från EBA

Europeiska bankmyndigheten, Eba, har publicerat en uppdaterad lista med valideringsregler.