FI söker oberoende granskare enligt lagen om utgivning av säkerställda obligationer

2015-07-03 | Nyheter Marknad

Finansinspektionen (FI) ska i höst utse nya oberoende granskare av utgivare av säkerställda obligationer för granskningsåret 2016. Sista dag för att anmäla intresse är den 16 september.

Bankernas utgivning av säkerställda obligationer är en central del av det svenska finansiella systemet. FI:s och de oberoende granskarnas arbete med att utöva tillsyn över att bankerna följer bestämmelserna i lagen (2003:1223) om utgivning av säkerställda obligationer (Luso) spelar en viktig roll för att upprätthålla väl fungerande marknader med ett gott förtroende.

De oberoende granskarna ska övervaka att utgivarna av säkerställda obligationer följer Luso, och regelbundet rapportera om sina iakttagelser till FI. De oberoende granskarna utses av FI och har rätt till skäligt arvode från de utgivare de övervakar för sitt arbete.

FI har för avsikt att inför granskningsåret 2016 utse nya oberoende granskare till de åtta företag som ger ut säkerställda obligationer. Inför tillsättningen välkomnar FI att personer (såväl befintliga granskare som nya aktörer) som är intresserade av uppdraget som oberoende granskare anmäler sitt intresse.

Du som är intresserad av uppdraget som oberoende granskare ska senast den 16 september 2015 skicka in en intresseanmälan tillsammans med följande information till FI

  • en beskrivning av din kompetens och erfarenhet inom relevanta områden
  • en redogörelse för samtliga uppdrag som du, och det företag du representerar, har med de åtta företag som har tillstånd att ge ut säkerställda obligationer samt med andra företag inom samma koncern
  • referenser som kan styrka din kompetens inom relevanta områden
  • en kortfattad beskrivning av hur du tänker utföra uppdraget
  • F-skattesedel samt uppgift om ert, och eventuella medarbetares, timarvode.


Intresseanmälan skickas via mejl till sakerstallda_obligationer@fi.se, senast den 16 september 2015. Ange FI Dnr 15-8648.