Kategorisering av svenska kreditinstitut 2017

2016-09-26 | Nyheter Bank

FI har tillsynskategoriserat de svenska kreditinstituten för 2017. Genom tillsynskategoriseringen tillämpar FI den europeiska banktillsynsmyndigheten Ebas riktlinjer.

Det huvudsakliga syftet med kategoriseringen är att visa hur FI tillämpar proportionalitet i arbetet med översyns- och utvärderingsprocess, som bland annat innefattar en bedömning av företagens interna kapital- och likviditetsutvärdering. Tillsynskategoriseringen förändrar inte FI:s arbetssätt och påverkar heller inte företagen eller deras verksamhet.

FI har valt att tillsynskategorisera de fyra storbankerna i kategori 1. Detta sammanfaller med att dessa institut är kategoriserade som så kallade övriga systemviktiga institut och därmed är föremål för O-SII-kapitalbuffert.

Resultatet av tillsynskategoriseringen för 2017 stämmer överens med O-SII-modellen som FI tillämpar för att dela in instituten i tillsynskategorierna 1–4.

Tillsynskategoriseringen avser kalenderåret 2017. Nästa regelmässiga, årliga, uppdatering av tillsynskategoriseringen kommer alltså att publiceras under tredje kvartalet 2017, och avser då kalenderåret 2018.