FI välkomnar förslaget om att göra det straffbart att bedriva finansiell verksamhet utan det tillstånd eller den registrering som krävs. FI anser dock att kriminaliseringen bör begränsas till verksamhet som gäller valutaväxling, betaltjänster eller kryptotillgångar. Det förekommer att dessa verksamheter bedrivs i kriminella syften, vilket motiverar en lagändring.
FI tillstyrker, utifrån de utgångspunkter som myndigheten har att beakta, i huvudsak de förslag som utredningen lämnar. Vi lämnar dock förslag på justeringar och kompletteringar, samt kommentarer på förslagen i betänkandet.
FI begränsar sitt yttrande till förslaget om en ny utformning av bestämmelsen som reglerar finansiering av brott (23 kap. 7 § andra punkten brottsbalken). Vi tillstyrker utredningens förslag i den delen men önskar ett förtydligande i författningskommentaren av begreppet "betalningsmedel och annat".
FI ställer sig positiv till förbättrade möjligheter för myndigheter att utbyta information med varandra, men anser att det krävs en djupare analys i flera avseenden. Vi kan därför inte tillstyrka förslaget i dess nuvarande form.
FI välkomnar förslagen om att införa en straffsanktionerad anmälnings- och redovisningsskyldighet av kontanta medel vid gränsen mot andra EU-länder, samt att ge Tullverket befogenheter att kontrollera in- och utförseln av sådana medel.
Finansinspektionen har, utifrån de utgångspunkter som myndigheten har att beakta, inga synpunkter på förslagen.
FI har, utifrån de utgångspunkter som myndigheten har att beakta, inga synpunkter på förslagen.
FI tillstyrker att värdegränserna för tvisteområdena Bank och Försäkring höjs. För att värna konsumentskyddet anser FI dock att höjningen bör vara 45 procent, motsvarande utvecklingen av konsumentprisindex (KPI), och inte 75 procent som promemorian föreslår.
FI anser att Statskontorets förslag om att regeringen bör överväga att inordna Bokföringsnämndens uppgifter i FI inte beaktar viktiga aspekter och att frågan därför behöver utredas betydligt mer ingående innan ett slutligt ställningstagande kan göras.
FI tillstyrker i stort Finansdepartementets förslag till en förordning om en samordningsfunktion för åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, men har synpunkter på utformningen av vissa delar.
FI avstår från att ta ställning till förslagen om möjliga sammanslagningar och tillgångsöverföringar av och mellan AP-fonderna. Vi bedömer att vägvalen har begränsade direkta konsekvenser för vårt uppdrag. Detta även om bristen på ett detaljerat genomförandeförslag gör det svårt för FI att bedöma de risker för de finansiella marknaderna som en eventuell förändring kan resultera i.
Finansinspektionen tillstyrker förslagen i slutbetänkandet från utredningen om säker och tillgänglig digital identitet (SOU 2024:45).
FI har, utifrån de utgångspunkter som vi har att beakta, inga synpunkter på Kammarkollegiets förslag i sak.
FI tillstyrker förslagen i promemorian i stort. Det finns ett tydligt värde i att clearingbolag löpande övervakar transaktionsmönster och uppmärksammar berörda deltagare på avvikande transaktioner, samt rapporterar misstänkta transaktioner till Polismyndigheten.
Post- och telestyrelsen (PTS) har remitterat förslag till föreskrifter om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet, samt kriterier för bedömning av oproportionerligt stor börda då tillgänglighetskraven inte gäller. FI tillstyrker de föreslagna föreskrifterna som bland annat omfattar betalningsterminaler, uttagsautomater och banktjänster.
FI tillstyrker promemorians förslag. Vi välkomnar att lagstiftaren ger oss tillgång till fler uppgifter ur belastningsregistret vid lämplighetsprövningar, och att det tydliggörs att FI ska göra en lämplighetsprövning även vid registrering av ombud till utländska betaltjänstleverantörer och institut för elektroniska pengar.
FI tillstyrker promemorians förslag. FI lämnar dock en mindre synpunkt samt efterfrågar ett förtydligande gällande vår befogenhet att besluta om återupptagande av handel efter ett handelsstopp.
Finansinspektionen har, utifrån de utgångspunkter som myndigheten har att beakta, inga synpunkter på förslagen.
Finansinspektionen har, utifrån de utgångspunkter som myndigheten har att beakta, inga synpunkter på förslagen.
FI välkomnar regeringens utredning, med förslag om en ny lag om internationella sanktioner.
FI har granskat förslagen utifrån våra uppdrag på finansmarknadsområdet. FI har inga synpunkter på själva huvudfrågan, det vill säga den föreslagna möjligheten för Riksbanken att säkerställa verksamhetens finansiering.
Finansinspektionen har, utifrån de utgångspunkter som myndigheten har att beakta, inga synpunkter på förslagen.
FI ställer sig positiv till att det vidtas åtgärder för att stärka konsumentskyddet på kreditmarknaden.
Riksgälden har remitterat ett förslag till ändringarna i föreskrifterna om insättningsgarantin. FI tillstyrker de föreslagna ändringarna, som i första hand rör hur avgifterna för insättningsgarantin beräknas.
FI välkomnar att Pensionsmyndigheten har tagit fram ett förslag till nya föreskrifter om valarkitekturen för premiepensionen, men anser att förslagen behöver ses över och förtydligas i vissa delar.
FI tillstyrker huvuddragen i Revisorsinspektionens förslag om ändringar i föreskrifterna om revisorsexamen och om villkor för revisorers och registrerade revisionsbolags verksamhet samt bedömningarna i promemorian Hållbarhet – förslag till ändrade examens och verksamhetsföreskrifter. FI har dock vissa synpunkter på hur reglerna bör tillämpas.
Finansinspektionen tillstyrker promemorians förslag. Den föreslagna tillämpningen av de nationella valen i EU:s tillsynsförordning bedöms inte påverka kreditinstitutens kapitalkrav i någon större utsträckning.
FI tillstyrker Finansdepartementets förslag om utökad föreskriftsrätt för Spelinspektionen. Vi välkomnar att lagstiftaren ger myndigheten ökade möjligheter att bedriva en riskbaserad och effektiv penningtvättstillsyn. En ökad förmåga hos Spelinspektionen är positivt för samhällets övergripande förutsättningar att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism i stort.
FI har, utifrån de utgångspunkter som myndigheten har att beakta, inga synpunkter på förslagen.
Finansinspektionen tillstyrker huvuddragen i Revisorsinspektionens förslag och välkomnar förenklingar av revisionsreglerna som sänker revisionskostnader eller bidrar till ökad revisionskvalitet. FI har dock vissa synpunkter på hur reglerna bör tillämpas.