Nordnet Bank får anmärkning och sanktionsavgift

Nordnet Bank får en anmärkning och ska betala en sanktionsavgift på 100 miljoner kronor.

Nordnet Bank AB har tillstånd att driva bland annat bankrörelse och värdepappersrörelse. Med stöd av tillståndet att driva värdepappersrörelse enligt lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden tillhandahåller Nordnet bland annat tjänster för att genomföra blankningstransaktioner i aktier.

Finansinspektionen har undersökt Nordnets tjänst för intradagsblankning samt interna rutiner och processer som är relaterade till den tjänsten. Undersökningen gjordes med anledning av de blankningstransaktioner som kunder hos Nordnet utförde i aktier i Moment Group AB den 19 februari 2021, och som ledde till att ett stort antal aktier blankades utan täckning (så kallad nakenblankning). Undersökningen visar att Nordnet inte har uppfyllt de krav som ställs på en tredje part enligt blankningsregelverket. Banken har heller inte uppfyllt kraven för interna riktlinjer och rutiner samt för riskhantering och riskbedömning. Den har dessutom brustit i sin omsorgsplikt gentemot sina kunder.

Överträdelserna har varit sådana att det finns skäl att ingripa mot Nordnet. De konstaterade överträdelserna är varken ringa eller ursäktliga men inte heller så allvarliga att det finns anledning att överväga att återkalla bankens tillstånd eller ge banken en varning. Finansinspektionen ger därför Nordnet en anmärkning i förening med en sanktionsavgift på 100 miljoner kronor.

Överklagande till förvaltningsrätten

Nordnet överklagade Finansinspektionens beslut till förvaltningsrätten. Inspektionen avvisade dock Nordnets överklagandet som för sent inkommet. Nordnet överklagade därefter Finansinspektionens beslut om avvisning till förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten avslog överklagandet.

Efter ansökan från Nordnet återställde kammarrätten den försuttna tiden för att överklaga Finansinspektionens beslut. Finansinspektionen överklagade kammarrättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen som avvisade överklagandet. Finansinspektionen har med anledning av kammarrättens beslut handlagt överklagandet som om det har kommit in i rätt tid.