FI samverkar med bland andra Riksbanken, Konsumentverket, Kronofogden, Konsumenternas Bank- och finansbyrå samt Konsumenternas Försäkringsbyrå.
På Gilla din ekonomi hittar du som konsument kostnadsfri oberoende fakta och information som är framtaget för att hjälpa dig att navigera bättre i din privatekonomi.
I FI:s konsumentrum hittar du som konsument tips och information om allt från lån, försäkringar och olika sparformer till hur man ska tänka för att undvika att bli lurad.
Nationella nätverket för finansiell folkbildning är ett landsomfattande nätverk för utbildningsinsatser inom privatekonomi. Nätverket består av myndigheter, organisationer och finansiella företag. Nätverkets syfte är öka kunskapsspridningen i privatekonomi genom olika informations- och utbildningsinsatser och därigenom höja den allmänna förståelsen inom ämnet. Det sker i huvudsak genom utbildningsinsatser under varumärket Gilla din ekonomi där nätverket utbildar utbildare som kan sprida kunskapen vidare. Deltagarna förväntas i sin tur utbilda eller informera andra, så att kunskaperna sprids.
FI är aktiv medlem i Nationella nätverket för finansiell folkbildning och deltar i nätverkets programråd. FI ansvarar också för nätverkets kansli, kommunikation och samordning. Gilla din ekonomi är det varumärke nätverket använder för gemensamma utbildningssatsningar.
FI är aktiv medlem i Nationella nätverket för finansiell folkbildning och deltar i nätverkets programråd. FI ansvarar också för nätverkets kansli, kommunikation och samordning. Gilla din ekonomi är det varumärke nätverket använder för gemensamma utbildningssatsningar.
Provisionsintäkterna vid investeringsrådgivning har minskat och bolagen betalar inte längre ut så kallade up front-provisioner till distributörer. Färre bolag säljer också strukturerade produkter, samtidigt som fler konsumenter köper indexfonder. Däremot finns många intressekonflikter kvar, särskilt kring fondprovisioner. Det är några av Finansinspektionens slutsatser efter att ha utvärderat effekterna av de nya reglerna om provisioner på försäkrings- och värdepappersmarknaden.
FI har fått veta att bedragare just nu kontaktar konsumenter och utger sig att ringa från FI.
Nätverket Gilla din ekonomi jobbar med att öka den finansiella kunskapen i Sverige via olika utbildningsprojekt. För en tydligare kommunikation om vad nätverket gör byter Gilla din ekonomi nu namn till Nationella nätverket för finansiell folkbildning.
Var femte person som lånar av ett konsumentkreditinstitut får inkassokrav och nästan en av fyrtio får senare en skuld hos Kronofogden. Det visar en ny analys från Finansinspektionen (FI) och Kronofogden. Under nästa år kommer Konsumentverket därför att särskilt granska de här företagen.
Antalet polisanmälningar där någon utger sig för att vara till exempel banktjänsteman, så kallade befogenhetsbedrägerier, har ökat med 54 procent i år. Det skriver Stöldskyddsföreningen.
Personer som tar konsumtionslån har i dag högre inkomster och betalar mindre för sitt lån i förhållande till sin inkomst jämfört med tidigare år. Men vi ser fortfarande brister i kreditprövningen och onödigt många låntagare får inkassokrav. Dessutom är unga låntagare fortfarande överrepresenterade bland dem som får tidiga betalningsproblem. Det visar årets konsumtionslånekartläggning.
Finansinspektionen (FI) publicerar årets konsumtionslånerapport onsdagen 17 november. Rapporten publiceras på www.fi.se kl. 8.00 och presenteras av FI:s biträdande generaldirektör Susanna Grufman på en pressträff kl. 10.00.
Bankernas bruttomarginal på bolån ökade med 7 punkter under det tredje kvartalet 2021. Vid utgången av det tredje kvartalet 2021 var marginalen 1,49 procent, jämfört med 1,42 procent vid slutet av det andra kvartalet.
Finansinspektionen (FI) och Konsumentverket anser att det krävs fler verktyg för att motverka att konsumenter får betalningsproblem på grund av konsumtionslån. Myndigheterna har redan tidigare lyft behovet av ett system som synliggör låntagares alla skulder. Givet den oroande utvecklingen på lånemarknaden hemställer FI och Konsumentverket nu till regeringen att snabbt få en sådan utredning på plats.
Hur lånar man till en bostad i Sverige? Eller pensionssparar? Det är frågor som kan vara svåra att svara på utan tillräcklig kunskap om det ekonomiska systemet just här.