EU-riktlinjer om betydande kreditrisköverföring

2014-12-19 | EBA Nyheter Bank

Det har införts nya riktlinjer om betydande kreditrisköverföring enligt artiklarna 243 och 244 i förordning (EU) nr 575/2013 (tillsynsförordningen). Riktlinjerna handlar om kreditrisköverföring vid värdepapperingseringstransaktioner och riktar sig både till kreditinstitut och till behöriga myndigheter.

Den 7 juli 2014 publicerade den Europeiska bankmyndigheten (Eba) riktlinjerna med syftet att bland annat fastställa en enhetlig och effektiv tillsynspraxis i EU. 

Riktlinjerna gäller i Sverige

FI har underrättat Eba om att vi avser att tillämpa riktlinjerna i vår tillsyn. I enlighet med artikel 16.3 i Europaparlamentets och rådets förordning 1093/2010 ska kreditinstitut som omfattas av riktlinjerna med alla tillgängliga medel söka följa riktlinjerna. Riktlinjerna finns tillgängliga på svenska: Eba:s riktlinjer om betydande kreditrisköverföring i samband med värdepapperiseringstransaktioner.

Riktlinjernas rättsliga status

FI:s uppfattning är att riktlinjer från Eba riktade till behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer är att jämställa med svenska allmänna råd (det som sägs om riktlinjer avser även rekommendationer). Förordning (EU) nr 1093/2010 om inrättandet av Eba innebär att behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer direkt på grund av förordningen med alla tillgängliga medel ska söka följa dessa riktlinjer. Eftersom förordningen har direkt verkan kommer FI inte att utfärda några egna allmänna råd men när FI bedömer att det behövs kan riktlinjer komma att omarbetas till bindande regler i form av föreskrifter. FI:s syn på riktlinjer innebär att om FI begär det måste ett företag vara berett att förklara hur det anser sig uppfylla ett krav i en författning. När ett företag inte följer en riktlinje och inte heller handlar på något annat sätt som leder till att kraven i bakomliggande bestämmelser uppfylls, kan FI ingripa mot bolaget.