Start för stresstest av europeiska försäkringsbolag

2014-04-30 | Eiopa Nyheter Försäkring

I dag inleds det stresstest av europeiska försäkringsbolag som Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten, Eiopa, kommer att genomföra under året.

Samtliga dokument som ska användas för stresstesterna publiceras i dag, den 30 april 2014, på Eiopas webbplats:

Stresstest av försäkringsbolag 2014 (Eiopa)

Stresstestet genomförs i Sverige av Finansinspektionen, i samarbete med Eiopa. Slutresultaten kommer att redovisas i november. 

Tidplan:

30 april 2014 Publicering av dokument för ifyllande av stresstester
20 juni 2014 Sista dag för inlämning av svaren till Finansinspektionen
Juni/juli 2014 Tillsynsmyndigheter i respektive land sammanställer svaren från företag och rapporterar till Eiopa
Augusti/September 2014 Begäran om eventuella kompletteringar och korrigeringar från tillsynsmyndigheter till deltagande företag
November 2014 Eiopa publicerar resultat av stresstesterna

 

Frågor och svar

Vad publicerar Eiopa den 30 april?
Eiopa publicerar bland annat den tekniska specifikationen, rapporteringsdokumentet samt de räntekurvor som ska användas. Samtidigt öppnar både FI och Eiopa processer för frågor och svar.

Omfattas alla företag av stresstesterna?
Nej, FI har valt ut och kontaktat ett antal försäkringsföretag för att uppfylla Eiopa:s krav på marknadstäckning i stresstesterna.

Varför ska företagen lämna in svar till Finansinspektionen senast den 20 juni?
I samband med publiceringen av dokument för stresstesterna har Eiopa beslutat att flytta sista dagen för inlämning av svaren från företagen från den 20 juni till den 11 juli. FI har dock valt att begära in svaren senast enligt tidigare kommunicerad tidsplan. Detta bedöms nödvändigt för att ge tillräcklig tid för sammanställning och validering av resultaten. Likande beslut har också aviserats av andra länder som deltar i stresstesterna.

Ska företagen skicka eventuella frågor direkt till Eiopa?
Nej. Företagen ska endast skicka frågor till stresstest2014@fi.se. Inkomna frågor och svar från svenska företag uppdateras fortlöpande på FI:s hemsida. FI kommer eventuellt att vidarebefordra vissa frågor till Eiopa för avstämning. Dessa frågor och svar kommer att publiceras på Eiopa:s hemsida.

Kan företagen ha ett enskilt möte med Finansinspektionen?
Företagen kan på eget initiativ kontakta FI för enskilda möten om behov uppstår som inte kan lösas inom ramen för processen med frågor och svar. Förfrågan skickas till
stresstest2014@fi.se.