EU-riktlinjer om upplysningar av intecknade och icke intecknade tillgångar

2014-12-05 | EBA Nyheter Bank

Den 27 december 2014 införs nya riktlinjer i EU om redovisningen av intecknade och icke intecknade tillgångar.

Den 27 juni 2014 publicerade Europeiska bankmyndigheten (Eba) ”Guidelines on disclosure of encumbered and unencumbered assets” (EBA/GL/2014/03). Förutom att uppfylla kravet i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (tillsynsförordningen) avser riktlinjerna att uppfylla Rekommendation D i Europeiska systemrisknämndens rekommendation av den 20 december 2012 om kreditinstitutens finansiering (ESRB/2012/2) rörande marknadstransparens avseende intecknade tillgångar.

Börjar gälla 27 december 2014

FI har underrättat Eba att vi avser att tillämpa riktlinjerna i vår tillsyn. I enlighet med artikel 16.3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG ska finansinstitut, från den 27 december 2014, med alla tillgängliga medel söka följa dessa riktlinjer. Riktlinjerna berör de företag som omfattas av reglerna om institutens upplysningsplikt i del åtta i tillsynsförordningen.

Enligt riktlinjerna bör upplysningarna så långt möjligt ingå i samma dokument som övriga upplysningar som krävs enligt del åtta i tillsynsförordningen, och informationen bör baseras på kvartalsvisa medianvärden för de senaste 12 månaderna. Enligt riktlinjerna får företagen, när det gäller upplysningar för den första rapporteringsperioden, med den behöriga myndighetens godkännande, i stället välja att använda upplysningar per den 31 december 2014. FI anser mot denna bakgrund att företagen, för det första rapporteringstillfället, får välja att använda data per den 31 december 2014.

Utgångspunkt för FI:s tillsyn

FI kommer i sin tillsyn att utgå ifrån att berörda företag från den 27 december 2014 anpassar sina upplysningar till riktlinjerna.

Riktlinjernas rättsliga status

Finansinspektionens uppfattning är att riktlinjer från Eba riktade till behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer är att jämställa med svenska allmänna råd (det som sägs om riktlinjer avser även rekommendationer). Förordning (EU) nr 1093/2010 om inrättandet av Eba innebär att behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer direkt på grund av förordningen med alla tillgängliga medel ska söka följa dessa riktlinjer. Eftersom förordningen har direkt verkan kommer FI inte att utfärda några egna allmänna råd men när FI bedömer att det behövs kan riktlinjer komma att omarbetas till bindande regler i form av föreskrifter. FI:s syn på riktlinjer innebär att om FI begär det måste ett företag vara berett att förklara hur det anser sig uppfylla ett krav i en författning. När ett företag inte följer en riktlinje och inte heller handlar på något annat sätt som leder till att kraven i bakomliggande bestämmelser uppfylls, kan FI ingripa mot bolaget.