Svenska försäkringsföretag utvärderade i stresstest

Den europeiska tillsynsmyndigheten för försäkringsföretag och tjänstepensionsinstitut, Eiopa, har genomfört stresstester av europeiska försäkringsföretag för att pröva deras motståndskraft. Från Sverige deltog tio stora försäkringsföretag och grupper, vilka svarar för mer än hälften av den svenska försäkringsmarknaden.

I utgångsläget har de deltagande svenska företagen solvenskapital i nivå med eller över solvenskapitalkravet i det kommande Solvens 2-regelverket. I ett scenario där bland annat aktiekurserna faller kraftigt uppfyller däremot flera företag inte längre kravet. De har dock inte haft möjlighet att tillämpa alla de bestämmelser vid beräkning av kapitalkrav som det kommande regelverket ger utrymme för och som skulle förbättra utfallet.

Flertalet av de deltagande företagen i den svenska delen klarar även solvenskapitalkravet under en lång tid av låga räntor, ett så kallat Japanscenario. Svenska livförsäkringsföretag framstår dock som mer känsliga för långvarigt låga räntor än europeiska företag.

Stresstesterna omfattade två delar, en del där marknads- och försäkringsrisker utvärderas och en del är effekterna av långvarigt låga räntor på livförsäkringsverksamheter analyseras.