Så hanteras negativa räntor i FFFS 2013:23 och Trafikljusmodellen

2015-03-04 | Nyheter Försäkring

Varken enligt FI:s föreskrifter om försäkringsföretags val av räntesats eller enligt Trafikljusmodellen kan diskonteringsräntan bli lägre än noll.

Minusräntor på ränteswappar före kreditriskjustering kommer sättas till noll efter kreditriskjustering. Även i Trafikljusmodellen ska räntan sättas till noll om den blir negativ för någon löptid.

Så här ska försäkringsföretag och tjänstepensionsföretag hantera negativa marknadsräntor enligt FI:s föreskrift 2013:23 och Tafikljusmodellen.

FFFS 2013:23

Negativa gällande marknadsnoteringar på ränteswappar före kreditriskjustering kommer sättas till noll efter kreditriskjustering. Detta framgår av 2 kap. 4 § första stycket för val av räntesatser för tjänstepensionsförsäkring, och av 3 kap. 1 § för val av räntesatser för annan försäkring än tjänstepensionsförsäkring.

Finansinspektionen vill i detta sammanhang påminna om att detsamma inte gäller i det kommande regelverket Solvens 2 som införs den 1 januari 2016. Där görs kreditriskjusteringen på samma sätt oavsett om räntan efter kreditriskjustering blir negativ eller inte.

Trafikljusmodellen

Bästa skattningen av försäkringsåtaganden som inte motsvarar fond- eller depåförsäkringsverksamhet ska diskonteras med antagande om ränta i enlighet med vad som gäller för tjänstepensionsförsäkring i FFFS 2013:23. Se ovan.

Kapitalkravet för ränterisk ska beräknas genom att tillgångar och skulder påverkas av förändringar i nivån på marknadsräntorna. Åtskillnad görs mellan tillgångar och skulder, nominell och real ränterisk, samt mellan tillgångar och skulder med ränterisk i SEK, EUR och annan utländsk valuta.

Tillgångarnas känslighet för förändringar i nominella marknadsräntor beräknas som värdeförändringen vid ett parallellskifte i marknadsräntorna om 100 baspunkter. Om räntan för någon löptid blir negativ efter skiftet sätts räntan till noll.

  • Tillgångarnas känslighet för förändringar i reala marknadsräntor beräknas som värdeförändringen vid ett parallellskifte om 50 baspunkter. Om räntan för någon löptid blir negativ efter skiftet så justeras den inte.
  • Åtagandenas känslighet för förändringar i nominella marknadsräntor beräknas som värdeförändringen i bästa skattningen av dessa åtaganden vid ett parallellskifte av gällande marknadsnoteringar för ränteswappar om 100 baspunkter. Diskonteringsräntekurvan ska bestämmas i enlighet med FFFS 2013:23. Därmed kommer eventuella negativa marknadsnoteringar före kreditriskjustering sättas till noll efter kreditriskjustering, se ovan.
  • Åtagandenas känslighet för förändringar i reala marknadsräntor beräknas enligt motsvarande metod för förändringar i de nominella marknadsräntorna med skillnaden att parallellskiftet uppgår till 50 baspunkter. Därmed kommer eventuella negativa marknadsnoteringar före kreditriskjustering sättas till noll efter kreditriskjustering även i detta fall.