Utbildning för unga arbetslösa minskar risken att hamna i skuldfällan

2015-09-30 | Nyheter

Överskuldsättningen i Sverige är ett växande problem. Allt fler har skulder de aldrig kommer att kunna betala tillbaka.

Långtidsarbetslösa ungdomar är en särskilt utsatt grupp. Nu visare en studie att Ekonomismarts arbete mot överskuldsättning ger resultat. Men det är långt ifrån alla kommuner som använder sig av den avgiftsfria utbildningen.

Ekonomismart är ett nationellt utbildningskoncept som förebygger överskuldsättning bland unga vuxna som är långtidsarbetslösa. Under de senaste fem åren har Ekonomismart utbildat över 6 000 personer i 150 kommuner. Bakom utbildningen står Konsumentverket, Finansinspektionen, studieförbundet Folkuniversitetet samt Sparbankstiftelserna Alfa, Nya och Kronan.

Nu visar en extern utvärdering av Ekonomismart att konceptet är en fungerande medicin. Flertalet tillfrågade deltagare anser sig fått bättre kontroll på sin privatekonomi och samtlig skulle rekommendera andra att gå utbildningen:

– Vi har hela tiden varit övertygade om att vi genomfört ett framgångsrikt arbete, det märks inte minst på de deltagare vi möter. Men det är bra att få ett kvitto på det också, från en opartisk granskare, säger Katrin Rundström utbildningsledare för Ekonomismart.

Ekonomismart utbildar inte bara de unga vuxna direkt utan ger även kommunala konsumentvägledare och budget- och skuldrådgivare kurser i Ekonomismarts metod och material.
– Ekonomismarts ledare har stor erfarenhet av vilka frågor som är viktiga för målgruppen, vilket gör kursen aktuell. Utbildningen är så viktig att den borde vara obligatorisk, säger May Strandberg, konsumentrådgivare i Östhammars och Uppsala kommun.

– Ekonomismart är ett stöd i kommunernas arbete men vi måste bli fler som tillsammans gör insatser för utsatta. Först då kan vi vända den oroväckande trenden där allt fler får ekonomiska problem, säger Katrin Rundström.

Konsumentverket är en av initiativtagarna till Ekonomismart och är även beställare av den effektutvärdering som nu genomförts.

– Den här skräddarsydda utbildningen fungerar. Den är dessutom kostnadsfri för kommunen. Vår utmaning nu är fler kommuner engagerar Ekonomismart så att vi gemensamt kan ta ansvar för det förebyggande arbetet, säger Malin Lindquist Skogar på Konsumentverket.

En av Ekonomismart viktigaste framgångsfaktorer är det breda samarbetet mellan myndigheter, kommuner och civilsamhället.

– Ett av våra viktigaste uppdrag som Sparbanksstiftelse är att främja sparsamhet, det vill säga det ekonomiska ansvarstagandet. Det gör vi genom folkbildning och genom att sprida kunskap om hållbar ekonomi. Tillsammans med övriga partners i projektet ger vi unga möjlighet att fatta klokare beslut, säger Jan Dahlberg, Sparbanksstiftelsen Nya.

Läs mer på ekonomismart.se