FI varnar för falska nyhetsartiklar från oseriösa bolag

2016-06-21 | Nyheter Konsumentskydd

FI varnar för oseriösa rådgivningsbolag som sprider falska nyheter om sig själva på olika webbplatser för att öka förtroendet för bolagen.

Texterna ser ut som vanliga nyhetsartiklar och det framgår inte att informationen egentligen kommer från bolagen själva. De oseriösa bolagen vill på detta sätt invagga potentiella investerare i falsk trygghet.

De falska nyheterna riskerar att vilseleda konsumenter som söker efter neutral information om bolag som de funderar på att anlita. I själva verket har de aktuella bolagen oftast inte tillstånd från vare sig FI eller motsvarande utländsk tillsynsmyndighet att bedriva finansiell verksamhet. Det faktum att det går att hitta något som ser ut som nyhetsartiklar om bolagen är därför ingen garanti för att de är tillförlitliga.

FI varnar investerare och andra för att ha att göra med företag som bedriver finansiell verksamhet utan tillstånd. Samtliga företag med tillstånd finns i företagsregistret på FI:s webbplats. Där finns också FI:s varningslista över oseriösa bolag som man bör undvika att göra affärer med.