Förändringar i årets beslut om ändring av vissa skadelivräntor

2016-10-27 | Nyheter Försäkring

Skadeståndslivräntor värdesäkras genom ett index som bygger på förändringar i prisbasbeloppet. Finansinspektionen fastställer varje år de procenttal som skadeståndslivräntan ska ändras med.

Årets beslut är delvis annorlunda utformat jämfört med tidigare. Detta beror främst på en ny tillämpning av vissa bestämmelser. Gemensamt för de aktuella bestämmelserna är regeln om att indextillägg första gången ska utgå det år som prisbasbeloppet för första gången överskrider prisbasbeloppet för fastställandeåret. Eftersom 2017 års prisbasbelopp höjts i förhållande till 2016 års prisbasbelopp ska indextillägg baserat på denna höjning därför utgå för livräntor som fastställts under 2016.

Följande livräntor berörs:

  • Indextillägg till trafiklivränta enligt lagen (1967:663) om tillägg till vissa trafiklivräntor (se 9 § andra stycket)
  • Indextillägg till skadelivränta enligt kungörelsen (1971:14) om tillägg till vissa statliga skadelivräntor, m.m. (se 5 § andra stycket)
  • Indextillägg till ansvarslivränta enligt lagen (1973:214) om tillägg till vissa ansvarslivräntor (se 5 § andra stycket)

FI passar samtidigt på att ändra beslutets utformning i vissa andra delar. Sådana livräntor som lämnas oförändrade har tagits bort från beslutet eftersom de formellt inte berörs av något beslut om ändring. Vidare har en del språkliga justeringar gjorts. De oförändrade livräntorna behandlas fortsättningsvis i anslutning till beslutet, under rubriken Övrigt.

Beslutet gäller från och med den 1 januari 2017.