Nyheter Bank

Här listar vi nyheter som handlar om bankområdet.

2022

FI har beslutat om nya och ändrade föreskrifter

2022-12-28 | Fond Nyheter Marknad

Finansinspektionens styrelse beslutade den 16 december om nya föreskrifter om en paneuropeisk privat pensionsprodukt (PEPP). De nya föreskrifterna ställer krav på kunskap och kompetens hos fysiska personer som ger råd om PEPP-produkter och på PEPP-sparinstituts tillsynsrapportering. Samtidigt ändras sju befintliga föreskrifter så att de får hänvisningar till bestämmelser i de nya PEPP-föreskrifterna.

FI följer riktlinjer för insamlingen av uppgifter om högavlönade anställda

2022-12-27 | Regler EBA Nyheter

FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa EBA:s riktlinjer för insamlingen av uppgifter om högavlönade anställda enligt direktiv 2013/36/EU och direktiv (EU) 2019/2034.

FI följer riktlinjer för riktmärkning av ersättningspraxis, lönegap mellan könen och godkända högre kvoter

2022-12-23 | Regler EBA Nyheter

FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa EBA:s riktlinjer för riktmärkning av ersättningspraxis, lönegap mellan könen och godkända högre kvoter enligt kapitaltäckningsdirektivet.

FI positiv till kartläggning av undantag från amorteringsregler

Regeringen gav i dag Finansinspektionen i uppdrag att undersöka hur undantag från amorteringsreglerna fungerar i praktiken under de kommande vintermånaderna. FI ställer sig positiv till detta.

Remissvar: Bättre konsekvensutredningar

2022-12-22 | Regler Remissvar Om FI

Finansinspektionen tillstyrker promemorians förslag. FI vill dock föreslå ett förtydligande av promemorians skrivningar om effektberäkningar.

Ny förordning om hållbarhetsrelaterad information från kreditinstitut

2022-12-22 | Hållbarhet Nyheter Bank

Den 8 januari 2023 träder en ny förordning i kraft som reglerar hur vissa kreditinstitut ska lämna hållbarhetsrelaterad information i sina Pelare 3-rapporter.

FI avslutar undersökning av Länsförsäkringar Bank

Finansinspektionen har undersökt Länsförsäkringar Banks efterlevnad av penningtvättsreglerna vad gäller övervakning och rapportering. Undersökningen resulterade i en sanktion.

Asylsökande kan erbjudas begränsat utbud av banktjänster

Banker och kreditmarknadsföretag kan under vissa förutsättningar tillåtas att erbjuda asylsökande flyktingar ett begränsat utbud av tjänster i de fall identitetshandlingar saknas. Det slår Finansinspektionen fast i ett rättsligt ställningstagande i dag.

2022:1 Asylsökandes tillgång till finansiella tjänster

I detta ställningstagande behandlar FI asylsökande flyktingars tillgång till finansiella tjänster i de fall då de asylsökande saknar identitetshandlingar. Ställningstagandet ersätter FI:s tidigare promemoria (FI dnr 16-2898).

Remissvar: Polismyndighetens förslag till föreskrifter om uppgiftslämnande av finansiell information

2022-12-21 | Remissvar Bank

Finansinspektionen tillstyrker Polismyndighetens förslag till föreskrifter om hur kreditinstitut ska lämna uppgifter till brottsutredande myndigheter.