FI tillämpar nya EU-riktlinjer om tillsyn över finansiell information

Den 28 december 2014 införs nya riktlinjer i EU om tillsyn över finansiell information. FI kommer att tillämpa riktlinjerna från och med att de träder i kraft, utom på två områden där riktlinjerna strider mot svensk lag.

Riktlinjerna ska bidra till en konsekvent, effektiv och ändamålsenlig tillsynpraxis och därmed säkerställa en gemensam, enhetlig och konsekvent tillämpning av unionsrätten genom att främja en gemensam syn på tillsynen över finansiell information enligt öppenhetsdirektivet (redovisningstillsyn). Riktlinjerna publicerades av Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, den 28 oktober 2014 (Esma/2014/1293sv).

FI:s tillämpning av EU-riktlinjerna

FI har underrättat Esma om att vi avser att tillämpa riktlinjerna i vår redovisningstillsyn – förutom på två områden där riktlinjerna strider mot svensk lag. Det avser dels riktlinje 3 där Sverige, med dagens system där redovisningstillsynen till stor del utförs av börserna, inte kan följa kravet på oberoendet från marknadsplatserna, dels riktlinje 7 då FI inte kan besluta om åtgärd vid oväsentliga avvikelser från gällande redovisningsregler. FI i egenskap av central behörig myndighet för tillsynen och de två reglerade marknaderna (Nasdaq och NGM), som enligt lag ska utföra en viss del av tillsynen, ska följa riktlinjerna i sin tillsyn från den 28 december 2014.

Riktlinjernas rättsliga status

FI:s uppfattning är att riktlinjer från Esma riktade till behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer är att jämställa med svenska allmänna råd. Förordning 1095/2010/EU om inrättandet av Esma innebär att behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer direkt på grund av förordningen med alla tillgängliga medel ska söka följa dessa riktlinjer.