Svenska storbanker klarar av ett kraftigt försämrat läge i omvärlden. Dessutom är deras utlåning av bra kvalitet. Det är resultatet av det stresstest som Finansinspektionen (FI) gjort av de svenska storbankerna på uppdrag av den Europeiska bankmyndigheten (Eba).
FI har de testat de svenska storbankernas motståndskraft mot kraftiga försämringar i ekonomin. Undersökningen är en del av det omfattande stresstest av 123 europeiska banker som Eba har samordnat.
Som utgångspunkt har FI, i samarbete med Europeiska centralbanken (ECB) och tillsynsmyndigheter i Norden, Baltikum och Storbritannien, gått igenom bankernas låneportföljer och bedömt kvaliteten på bankernas tillgångar. Denna granskning kallas i EU för Asset Quality Review (AQR). Granskningen gäller på gruppnivå och omfattar deras lån till kommersiella fastigheter, till små och medelstora företag, stora företag samt bolån. De svenska bankernas dotterbanker i euroområdet har granskats separat av ECB.
FI bedömer att bankernas tillgångar har bra kvalitet. Deras nedskrivningar av så kallade problemlån för 2013 justeras något från 4 628 miljoner euro till cirka 5 700 miljoner euro vilket motsvarar 0,51 procent av deras totala exponeringar. Det innebär att kärnprimärkapitalgraden, som stresstestet utgår från, minskats med 0,3-0,4 procentenheter för de olika bankerna. Justeringen görs bara för stresstestet och FI kommer inte kräva att bankerna ändrar sin redovisning för 2013.
Stresstestet visar att bankerna kan klara av stora störningar i omvärlden. Under svår finansiell påfrestning är bankernas kärnprimärkapitalgrad som lägst 11,8 procent för Nordea, 12,8 procent för SEB, 16,3 procent för Swedbank och 16,9 procent för Handelsbanken.
FI bedömer att de svenska storbankerna har kapital att stå emot kraftigt försämrade affärsförutsättningar. Samma slutsats drog FI i den senaste stabilitetsrapporten i juni i år. FI testar löpande de svenska bankernas motståndskraft och nästa stresstest kommer i FI:s stabilitetsrapport i december.