Nyheter

Här hittar du alla nyheter från FI.

2023

Förslag om förlängning av undantag på marginalsäkerheter för aktieoptioner

2023-12-22 | Eiopa Esma EBA

Förslag om förlängning av undantag för aktieoptioner i fråga om krav på marginalsäkerheter enligt Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) nr 648/2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (Emir)

Esma om europeiska långsiktiga investeringsfonder

2023-12-22 | Esma Nyheter Marknad

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har publicerat en slutlig rapport med utkast på tekniska standarder för tillsyn (RTS) för europeiska långsiktiga investeringsfonder (Eltifs).

Varning för Swesolution

Finansinspektionen varnar för Swesolution som erbjuder finansiella tjänster utan tillstånd att driva värdepappersrörelse eller annan finansiell verksamhet. Swesolution står inte under vår tillsyn.

Nya EU-standarder för hållbarhetsredovisning publicerade

Europeiska unionens officiella tidning (EUT) har nyligen publicerat den första delegerade förordningen som fastställer ESRS − EU-standarder för rapportering av miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade uppgifter. Förordningen träder i kraft tre dagar efter publiceringen i EUT och ska tillämpas från och med den 1 januari 2024 för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2024 eller senare.

Förslag till ändrade föreskrifter om verksamhet för betaltjänstleverantörer

FI föreslår ändringar i Finansinspektionens föreskrifter (2018:4) om verksamhet för betaltjänstleverantörer.

Disussionsunderlag från Esma om digitalisering och konsumentskydd

2023-12-21 | Fintech Esma Nyheter

Den europeiska värdepappersmyndigheten Esma har publicerat ett diskussionsunderlag om digitalisering av finansiella tjänster för konsumenter.

Nya frågor och svar om förordningen om gräsrotsfinansiering

2023-12-21 | Fintech Esma Nyheter

Den europeiska värdepappersmyndigheten Esma har publicerat uppdaterade frågor och svar om Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/1503 (förordningen om gräsrotsfinansiering).

Varning för Swe-Csm

Finansinspektionen har fått kännedom om att personer som säger sig representera Swe-Csm erbjuder svenska investerare handel med värdepapper.

Förslag till ändrade föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

FI föreslår ändringar i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2017:11) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Politisk överenskommelse om tillbörlig granskning av hållbarhet i företagens värdekedja

2023-12-18 | Hållbarhet Nyheter

Den 14 december meddelade rådet och parlamentet att en informell överenskommelse träffats kring innehållet i direktivet om tillbörlig granskning av hållbarhet i företagens värdekedja (Corporate Sustainability Due Diligence Directive).

Yttrande från Esma om standard för granskning av hållbarhetsrapporter

2023-12-18 | Hållbarhet Esma Nyheter

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har lämnat ett yttrande om förslaget på en internationell standard för granskning av företagens hållbarhetsrapporter. Förslaget är framtagen av standardiseringsorganet International Auditing and Assurance Standards Board, IAASB.

Förslag på riktlinjer för tillsyn över börsföretagens hållbarhetsinformation

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har publicerat ett förslag på riktlinjer för tillsyn över börsföretagens hållbarhetsinformation.

FI överklagar domar om kreditprövningar

I november upphävde förvaltningsrätten i Stockholm två sanktionsbeslut som FI fattade i juni förra året. Vi överklagar nu förvaltningsrättens domar till kammarrätten i Stockholm. Vi anser att konsumentskyddet måste väga tyngre.

EBA samråder om ändrade regler för offentliggörande och rapportering

Europeiska bankmyndigheten (EBA) har publicerat förslag till ändrade regler om offentliggörande enligt pelare 3 och krav för rapportering.

Sverige topp tio i finansiell förmåga

Svenska hushåll har rankats som nionde bäst bland 39 länder i en internationell jämförelse av finansiell förmåga. Samtidigt har många svenska konsumenter brister i grundläggande ekonomisk kunskap.

Eiopa bjuder in till öppet samråd om grönmålning

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa) bjuder in till ett offentligt samråd om förslag till yttrande om hållbara påståenden och grönmålning.

Esma publicerar ett uttalande om ESG- och hållbarhetsrelaterade begrepp i fondnamn

2023-12-14 | Hållbarhet Esma Nyheter

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har publicerat ett offentligt uttalande med en uppdatering om konsultationen om riktlinjer gällande användningen av ESG- och hållbarhetsrelaterade begrepp i fondnamn.

Protokoll från Finansiella stabilitetsrådets möte den 6 december 2023

Den 6 december 2023 hade Finansiella stabilitetsrådet möte. Protokollet från mötet finns nu tillgängligt (se länk nedan).

Varning för Elevated Markets

Finansinspektionen varnar för Elevated Markets som erbjuder finansiella tjänster utan tillstånd att driva värdepappersrörelse eller annan finansiell verksamhet. Elevated Markets står inte under vår tillsyn.

Nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd

Finansinspektionens (FI) styrelse beslutade den 12 december om nya föreskrifter och allmänna råd om valutaväxling och annan finansiell verksamhet. Beslut har också fattats om ändringar i FI:s föreskrifter om positionslimiter, försäkringsrörelse och tillsynsrapportering för försäkringsrörelse. Samtliga regler börjar gälla den 1 januari 2024.

FI lämnar det kontracykliska buffertvärdet oförändrat

I enlighet med bedömningen i den senaste stabilitetsrapporten, lämnar FI det kontracykliska buffertvärdet oförändrat i fjärde kvartalet. Det buffertvärde på 2 procent som började tillämpas den 22 juni 2023 ska därmed fortsätta att gälla. Det kontracykliska buffertriktvärdet beräknas till 0 procent.

Uppdaterade valideringsregler från EBA

Europeiska bankmyndigheten, Eba, har publicerat en uppdaterad lista med valideringsregler.

Höjda tillsynsavgifter för 2024

Vissa företag och personer får betala högre tillsynsavgifter till Finansinspektionen nästa år. Störst procentuell ökning blir det för de som sysslar med valutaväxling och annan finansiell verksamhet. De kommer att få betala upp till fyra gånger så hög årlig tillsynsavgift 2024, jämfört med i år.

Förslag till nya regler om förvärv och förvaltning av nödlidande kreditavtal

FI föreslår nya föreskrifter och allmänna råd om förvärv och förvaltning av nödlidande kreditavtal. Bakgrunden är den nya lagen (2023:714) om förvärv och fövaltning av nödlidande kreditavtal (kreditförvaltningslagen) med tillhörande förordning.

Bankpaket nära att färdigställas

Den 6 december godkände EU:s medlemsstater ett bankpaket som bland annat implementerar de sista delarna av Basel 3-överenskommelsen inom EU. Även Europaparlamentet väntas godkänna de överenskomna reglerna inom kort.

Nya rutiner för rapportering om penningtvätt

Från 1 januari 2024 är det nya rutiner som gäller för den periodiska rapporteringen för penningtvätt.

Ny förordning om europeiska gröna obligationer

Europeiska unionens officiella tidning har nyligen offentliggjort förordningen om europeiska gröna obligationer och frivilligt lämnande av upplysningar för obligationer som marknadsförs som miljömässigt hållbara och för hållbarhetslänkade obligationer. Förordningen börjar tillämpas den 21 december 2024.

Förslag till ändringar i den delegerade förordningen till SFDR

2023-12-05 | Hållbarhet Eiopa Esma

De tre europeiska tillsynsmyndigheterna EBA, Eiopa och Esma har föreslagit ändringar i EU-kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/1288 som kompletterar EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR).

TRS 2-systemets testmiljö avstängt 6 december

TRS 2-systemets testmiljö kommer att vara avstängd för underhåll onsdagen den 6 december. TR-filer går att skicka in men feedback kommer att börja skickas ut först när underhållet är klart.

Gör skillnad med hållbara ekonomiska val

Det blir allt viktigare för konsumenter att bidra till en mer hållbar ekonomi när man fattar beslut om sparande och investeringar. Men även när det gäller lån och försäkringar kan du som konsument göra hållbara val i din privatekonomi. Finansinspektionen har utifrån ett faktablad från EU tagit fram en film om hur du kan bidra.