Svenska hushåll tillhör de mest skuldsatta i världen. Det gör såväl den svenska ekonomin som svenska hushåll sårbara, vilket många nationella och internationella bedömare är ense om. För att komma till rätta med hushållens höga bolån har FI infört bolånetak och amorteringskrav. Åtgärder har också vidtagits för att minska riskerna för överskuldsättning, men mer behöver göras för att komma till rätta med osunda lånesituationer. Det skriver FI:s generaldirektör Daniel Barr i en debattartikel i Dagens industri den 18 oktober 2024.
Hoten och påfrestningarna mot den finansiella sektorn har eskalerat de senaste åren. Det behövs nu konkreta åtgärder från såväl finansiella företag som myndigheter. Det sa Andreas Heed, chef för rättsavdelningen på verksamhetsområdet Betalningar på FI, i ett tal på torsdagen.
Här är det anförande som Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr höll i Finansutskottets offentliga sammanträde om finansiell stabilitet den 6 februari 2024. Det talade ordet gäller.
När allt fler lånar pengar för att klara av vardagsutgifter får fler också problem med skulder. Det skriver FI:s generaldirektör Daniel Barr och konsumentombudsmannen Cecilia Tisell i en gemensam debattartikel i Aftonbladet den 23 december 2023.
Banker ska inte slentrianmässigt stänga ute privatpersoner från att ha ett konto. Det skriver Malin Alpen, chef för verksamhetsområde Betalningar, i dag på SvD Debatt.
Det senaste året har vi sett en ökad användning av artificiell intelligens (AI) i samhället. I det är finanssektorn inget undantag. Med AI följer särskilda risker som aktörer i finanssektorn behöver hantera, men det kommer också med stor nytta, exempelvis när AI används för att motverka att kriminella aktörer utnyttjar det finansiella systemet. Det var ett av budskapen från FI:s Malin Alpen, områdeschef för Betalningar, på konferensen Banktech tidigare i dag.
Finansinspektionens hållbarhetschef Johanna Fager Wettergren höll i förra veckan en presentation om hållbarhet i styrelserummet på seminariet ESG, börsen och aktieägarvärdet – Styrelsens nya roll i omställningen, som arrangerades av Styrelseakademien, PWC och WWF.
Utred ett provisionsförbud, öka prismedvetenheten hos fondsparare och skärpt granskning av hur konsumenternas hållbarhetsönskemål tas om hand. Det är tre konkreta åtgärder för att bättre rusta och skydda konsumenterna på finansmarknaden. Det menar Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr som i dag besökte Fonddagen 2023 i Stockholm.
Cybersäkerheten i den finansiella sektorn behöver förbättras. Steg i rätt riktning har tagits men mer behövs. De finansiella företagen behöver stärka sin egen motståndskraft, den statliga styrningen måste förbättras och FI behöver delvis nya verktyg. Det sa Andreas Heed som är rättschef för området Betalningar i ett tal på torsdagen.
Finansinspektionens hållbarhetschef Johanna Fager Wettergren höll i dag en presentation om global policyutveckling och omställningsplaner på konferensen Hållbara finanser, som arrangerades av Dagens industri och Aktuell Hållbarhet.
Det ekonomiska läge vi har nu präglas av genuin osäkerhet. Ingen av oss vet exakt vad som kommer att hända. Men vi vet att mycket kan gå fel och att effekterna kan bli stora. I en sådan här verklighet är det viktigare än någonsin att ha marginaler. Det sa FI:s vikarierande generaldirektör Susanna Grufman när hon deltog i Finansutskottets öppna utfrågning om finansiell stabilitet.
Erik Thedéen talade i dag om den svenska obligationsmarknaden på Nordic Forum. Thedéen förklarade inledningsvis varför den är ett viktigt område för Finansinspektionen (FI), och pekade ut två huvudsakliga anledningar. Dels för att den är grundläggande för välfungerande finansiella marknader i stort, dels för dess betydelse för stabiliteten i det finansiella systemet. Talet hölls på engelska.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen (FI), talade på konferensen Öresundsmarknaden om FI:s syn på den kommersiella fastighetsmarknaden.
Karin Lundberg, chef för verksamhetsområdet Bank på FI, höll i dag ett tal om skulder i kommersiella fastighetsbolag, icke-banker och finansiell stabilitet på UBS årliga konferens.
Under måndagen deltog FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en paneldebatt om möjligheter och risker med ökad användning av artificiell intelligens och maskininlärning inom kreditgivning och rådgivning mot hushåll. Innan Thedéen redogjorde för FI:s syn på området kommenterade han kort FI:s bedömning av läget för den finansiella stabiliteten. Talet hölls på engelska.
Karin Lundberg, chef för verksamhetsområdet Bank på FI, talade på konferensen Di Bank om kapitalkravens utveckling över tid och om vad som är viktigt för FI vid tillämpning av regelverken.
Banker och andra finansiella företag är i hög grad sårbara för it-angrepp, och måste skydda sig bättre. Samtidigt måste staten vara med och stärka den digitala motståndskraften. I en rapport till regeringen föreslår vi nu en rad konkreta åtgärder, till exempel att bank-id ska sättas under statlig tillsyn.
”För att allokera kapital effektivt behöver investerare kunna prissätta risker och möjligheter på hållbarhetsområdet. Det förutsätter att företagen som de investerar i lämnar tydlig, rättvisande och jämförbar information om hur verksamheten påverkas av hållbarhetsfaktorer, som klimatet, och om hur de arbetar för att ställa om. Att stärka denna informationskedja är i dag en central uppgift för både regelgivare och näringsliv, och många av de nya regelverken inom hållbar finans handlar om just detta.”
”Rysslands invasion av Ukraina har orsakat oerhört mänskligt lidande. De ekonomiska konsekvenserna är svårbedömda, men om konflikten blir långvarig och inflationstrycket stiger ytterligare, kan det leda till högre räntor. Det skulle sätta press på högt belånade hushåll och kommersiella fastighetsföretag i Sverige”, sa Erik Thedéen, generaldirektör på FI, i ett anförande i finansutskottet.
”Mycket handlar om sunt förnuft, det finns inte tid att vänta på de perfekta lösningarna. Det gäller helt uppenbart klimatet, men det är också tydligt när det gäller de sociala frågorna. Politiker må sitta på de absolut skarpaste verktygen – men den finansiella sektorn har en mycket viktig roll att spela.”
FI:s generaldirektör Erik Thedéen talade om hållbarhetsfrågor på ett möte i London arrangerat av organisationen A4S Roundtable. Talet hölls på engelska och har översätts till svenska i efterhand.
Det är bra att hushåll som vill minska sin ränterisk binder räntan. Men dagens regler gör att det blir dyrt att säga upp bolån med bunden ränta. Låntagare tvingas betala en oskäligt hög ränteskillnadsersättning.
"FI har i uppdrag att värna den finansiella stabiliteten. Detta innebär att vi är beredda att bygga ytterligare motståndskraft i det finansiella systemet för att hantera de växande riskerna kopplade till hushållens och fastighetsföretagens skulder. Samtidigt skulle jag hellre se strukturella reformer på bygg- och bostadsmarknaden och en mer ändamålsenlig bostadsbeskattning då dessa både skulle få bostadsmarknaden att fungera bättre och samtidigt gynna den finansiella stabiliteten."
För att främja företagens tillgång till marknadsfinansiering och den finansiella stabiliteten i stort behöver företagsobligationsmarknaden bli mer robust. Flera åtgärder krävs för att uppnå detta men ett viktigt steg är att obligationsemissionerna blir större och mer homogena, skriver Erik Thedéen, Stefan Ingves och Hans Lindblad i en debattartikel i Dagens Industri.
”I grund och botten handlar detta om energieffektivisering. Energi är en bristvara och därför lägger samhället stora resurser på att effektivisera energianvändningen inom alla sektorer. Samma diskussion måste vi kunna ha om kryptotillgångar.”
Erik Thedéen, FI:s generaldirektör, deltog i dag i en paneldebatt om företagsobligationsmarknaden på ratingsinstitutet Moody’s Nordic Real Estate Conference och höll då ett kort inledningsanförande. Nedan följer en sammanfattning av anförandet.
Erik Thedéen, FI:s generaldirektör, talade om intressekonflikter som kan uppstå när banker och försäkringsföretag tar emot fondprovisioner som en andel av de fondavgifter som konsumenterna betalar. Talet hölls på seminariet SvD Investor Summit.
Det vanligaste sättet att producera kryptotillgångar kräver enorma mängder el och genererar stora koldioxidutsläpp. Kryptoproducenter vill därför använda förnybar energi och söker sig bland annat till Norden. Det hotar Sveriges möjligheter att nå Parisavtalets mål eftersom energin behövs för klimatomställning av våra samhällsviktiga verksamheter. Ett förbud behövs mot utvinning av kryptotillgångar som använder mycket energi. Det skriver Finansinspektionens och Naturvårdsverkets generaldirektörer i dag på DN Debatt.
Erik Thedéen, FI:s generaldirektör, höll ett anförande i går på ett medlemsmöte i Nationalekonomiska Föreningen. Mötet hölls på Handelshögskolan i Stockholm. Nedan följer en sammanfattning samt en länk till ett längre skriftligt underlag till anförandet.
Karin Lundberg, chef för FI:s verksamhetsområde Bank, höll i dag en presentation på Sparbankernas vd- och ordförandekonferens där hon redogjorde för FI:s tillsynsarbete i och med EU:s nya bankpaket samt hur Sparbankerna klarat sig under coronapandemin och vilka utmaningar vi ser framöver.